Flickslända

Blå Flickslända - Austrolestes annulosus Blå Flickslända - Austrolestes annulosus

Flicksländorna är spensligt byggda, med en lång, smal bakkropp och ett tvärställt, cylindriskt huvud. De har tydligt åtskilda fasettögon och deras framvingar och bakvingar är mycket lika formade, med basen avsmalnande till ett "skaft".

Vingarna hålls under vila av de flesta arter hopslagna över ryggen, hos några få delvis utbredda snett bakåt. Färgen är oftast metallisk grön, blå eller brun. Vingarna har ofta ett litet vingmärke i framkanten nära spetsen.

Det finns tolv svenska arter inom familjen äkta flicksländor.

Flicksländor vilar till skillnad mot trollsländorna med vingarna längs med kroppen. Larverna lever i vatten. Detta är en nykläckt hane. Därför har den inte fått så klara färger ännu.

Röd Flickslända Röd Flickslända

Flykten är inte så snabb som hos de egentliga trollsländorna, och de flesta arter jagar därför mer långsamt flygande insekter, eller väljer sina byten bland stillasittande insekter.

De föredrar att vistas i närheten av kärr och mindre vattensamlingar samt bland vass och säv utmed sjöar och vattendrag.

Flicksländan lägger sina ägg i vattnet. Där lever larverna som rovdjur tills de blivit lika stora som de vuxna.

När de ska förvandlas till färdiga sländor kryper de upp ur vattnet på ett vasstrå och lämnar larvhuden. När de har torkat någon tid kan de flyga iväg.